De gemeente zet zich elk jaar in om de jaarwisseling zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Ook uw hulp is hierbij onmisbaar! Wat kunt u doen? Op deze webpagina leest u allerlei informatie over vuurwerk, overlast melden en meer.

Vuurwerk afsteken

De afsteektijden van vuurwerk zijn van zondag 31 december 2023 18.00 uur tot maandag 1 januari 2024 02.00 uur.

Ga veilig met vuurwerk om

Het nieuwe jaar wordt traditioneel met vuurwerk ingeluid. Vuurwerk is feestelijk en mooi om naar te kijken, maar tijdens elke jaarwisseling raken veel mensen gewond door vuurwerk. Ook kinderen zijn regelmatig slachtoffer: kindervuurwerk bestaat niet. Daarbij loopt niet alleen degene die vuurwerk afsteekt risico, maar ook toeschouwers. Vaak is er illegaal vuurwerk in omloop en dat leidt tot levensgevaarlijke situaties. Ook wordt er met vuurwerk veel vernield in de openbare ruimte. Dit brengt onnodige kosten met zich mee. 

Wat moet ik weten als ik vuurwerk koop?

U kunt op 3 werkdagen vuurwerk kopen. De verkoopdagen in 2023 zijn donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 december. Er gelden regels voor het kopen van vuurwerk in Nederland en in het buitenland. U mag maximaal 25 kg vuurwerk per huishouden hebben. Consumenten mogen alleen vuurwerk kopen bij vuurwerkwinkels met een vergunning. De gemeente verleent vergunningen aan vuurwerkwinkels. Deze winkels moeten voldoen aan veiligheidseisen voor vuurwerkopslag en inrichting van de winkel. U mag vuurwerk alleen in het buitenland kopen tijdens de toegestane verkoopdagen. Vuurwerk uit het buitenland moet voldoen aan de eisen van de Nederlandse wet uit het Vuurwerkbesluit en Regeling aanwijzing consumenten- en theatervuurwerk. U mag maximaal 25 kg consumentenvuurwerk per auto vervoeren.

Hoe weet ik of vuurwerk illegaal is?

Bepalen of vuurwerk voor consumenten bestemd is of niet, is lastig. Het hoeft er namelijk helemaal niet afwijkend uit te zien. Als vuistregel geldt: illegaal (of: verboden) vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in de legale consumentenhandel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Daarnaast moeten er specifieke kenmerken op de verpakking van vuurwerk worden vermeld, zoals een leeftijdscategorie, een gebruiksaanwijzing in de Nederlandse taal en de vermelding “geschikt voor particulier gebruik”. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en cobra’s.

Melden

Vermoedt u illegaal vuurwerk? Dan kunt u 24 uur per dag en 7 dagen per week de politie bellen. Ze zijn bereikbaar via 0900 - 8844. Liever anoniem uw informatie doorgeven? Dat kan via de website van Meld Misdaad Anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl(externe link). Heeft u het gevoel dat er iets niet pluis is? Meld het! Daarvoor kunt u ook bellen met 112 als elke seconde telt of – als het minder spoed heeft – 0900 - 8844.

Carbidschieten

Het schieten met carbid rond de jaarwisseling is een oudejaarstraditie. Om de veiligheid van inwoners te waarborgen en overlast te voorkomen, is een aantal spelregels opgesteld. 

Carbidschieten mag tijdens de jaarwisseling van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 2.00 uur onder een aantal voorwaarden, om zo de veiligheid te waarborgen en overlast te voorkomen. Alleen ‘individueel’ carbidschieten is toegestaan. Het is dus niet de bedoeling dat er een ‘carbidevenement’ wordt gehouden. Ondanks dat Oudejaarsdag op zondag valt dit jaar, zijn volgens de APV dezelfde regels van toepassing als andere jaren. Bij carbidschieten (en afsteken van vuurwerk) vragen we ieders begrip en respect om rekening te houden met elkaar, ook door bijvoorbeeld afstand te houden van kerkgebouwen rond de tijden van diensten. De groep die jaarlijks carbidschiet bij de rotonde Bikkersweg/Smeerweg heeft een melding gedaan om op zaterdag 30 december 2023 carbid te schieten in plaats van Oudejaarsdag.

Afstanden

Bij het carbidschieten moet de afstand tot de bebouwing minimaal 100 meter zijn. Ook moet er een vrij schootsveld zijn van 75 meter en mag de inhoud van de carbidbus niet groter zijn dan 30 liter. Dit komt overeen met de inhoud van een ouderwetse melkbus. Het advies is om geen deksel te gebruiken bij het carbidschieten, maar een voetbal.

Risico

Het carbidschieten is niet zonder risico. Houd u daarom aan bovengenoemde regels en verlies uw en andermans veiligheid niet uit het oog.

Meld vuurwerkschade

De gemeente roept u op om alle gevallen van vuurwerkschade te melden in Fixi. Vooral opgeblazen putdeksels kunnen tot gevaarlijke situaties leiden. Geef het met een Fixi-melding direct door aan Snel Herstel als u ziet dat er een putdeksel, verkeersbord of iets dergelijks is opgeblazen. Dat kan via de app of via www.bunschoten.nl/melding

Beperken vuurwerkoverlast

De gemeente en de politie willen de overlast van vuurwerk zoveel mogelijk beperken. Daarom voeren agenten en boa’s in deze tijd van het jaar dagelijks extra vuurwerkcontroles uit. Tijdens de surveillance doen ze hotspotlocaties aan en reageren ze op overlastmeldingen. 

Heeft u een melding over vuurwerk(overlast)? Meld dit bij de boa’s via 033 – 299 1555. U kunt ook een melding maken in Fixi via de app of www.bunschoten.nl/melding. Door het melden van vuurwerkoverlast wordt het voor ons inzichtelijk om welke locaties het gaat. Op deze manier kunnen politie en boa's gerichter te werk gaan. Bel alleen wanneer de overlast nu aan de gang is én er zicht is (geweest) op de veroorzakers de politie via 0900 - 8844. Bel 112 bij verdachte en gevaarlijke situaties. Bel 0900 - 8844 (politie) bij verdenking illegale opslag vuurwerk.

Containers uit het zicht

Elk jaar weer worden er rond de jaarwisseling containers opgeblazen door vuurwerk. Voorkom schade aan uw container door deze uit het zicht te plaatsen. U voorkomt hiermee ook extra kosten voor uzelf. De gemeente vergoedt namelijk geen nieuwe container door vuurwerkschade. 

Vuurton

Vorig jaar bleek dat er veel schade is ontstaan aan het wegdek en plantsoenen door vuurtonnen. De gemeente heeft hoge kosten gemaakt om de straat en het groen te herstellen. Plaatst u een vuurton met de jaarwisseling? Zet deze ton dan niet direct op straat, maar leg er bijvoorbeeld oude tegels onder om de straat te beschermen. Houd minimaal 10 centimeter afstand van de ondergrond. Zo zorgen we er samen voor dat de straat en het gras geen schade oplopen. Zorg er ook voor dat de vuurtonnen ver van gebouwen afstaan. En vergeet ook niet om tijdens het schoonmaken van de straat na de jaarwisseling de vuurton weer op te ruimen. 

Draag bij aan een schone straat

Op nieuwjaarsmorgen is er geen inzet van de buitendienst, alleen bij calamiteiten. Ze beginnen 2 januari met opruimen. Daarnaast willen wij u vragen bij te dragen aan een schone straat. Vele handen maken immers licht werk. Pak de bezem in handen en ruim het vuurwerkafval in uw straat op. Zo wordt niet alleen voorkomen dat vuurwerkresten nog maanden rondzwerven, maar ook dat kinderen in aanraking komen met vuurwerk dat nog niet is afgegaan.

Gratis inleveren vuurwerkafval

Het vuurwerk dat met de jaarwisseling wordt afgestoken zorgt voor mooie plaatjes in de lucht, maar een minder mooi plaatje op straat. Wij willen u daarom vragen om uw vuurwerkafval op te ruimen. 

U kunt uw vuurwerkafval op dinsdag 2 en woensdag 3 januari van 9.00 uur en 16.00 uur gratis inleveren in de containers bij één van de volgende inleverpunten: Action, Jumbo, Lidl, Albert Heijn Tuinfluiter én Anthon van der Horstlaan, Kolkplein/gemeentehuis, entreebrug Rengerswetering, Grootzeil (nabij de ondergrondse containers) en de glasbak in Eemdijk tussen de school en Vaartweg. U kunt ook bij het aanbiedstation terecht tijdens de reguliere openingstijden.