Voorbereiden op gevolgen klimaatverandering

De aarde warmt op en het klimaat verandert. De temperaturen stijgen. Er is meer kans op een extreme regenbui, op een hittegolf en op langere, droge periodes. Nederland en dus ook de gemeente Bunschoten moet zich voorbereiden op de risico’s van het veranderende klimaat en hierop de omgeving aanpassen. Dit heet klimaatadaptatie. 

Wat kunnen we doen?

Ook u kunt een bijdrage leveren om uw leefomgeving aan te passen aan het klimaat. U kunt bijvoorbeeld uw tuin of dak klimaatbestendig inrichten door tegels te vervangen door groen. Zo kunnen we hitte, droogte en hevige regenbuien beter opvangen. Water kan dan bijvoorbeeld makkelijker in de bodem wegzakken, wat helpt tegen wateroverlast en droogte. Ook bieden bomen en planten verkoeling, door schaduw en verdamping. Ook kunt u de regenwaterpijp afkoppelen. 
 

Subsidies

Bij de gemeente Bunschoten kunt u subsidie aanvragen om uw dak te vergroenen. Meer informatie daarover vindt u op de pagina Subsidie groen dak.

Daarnaast kunnen inwoners van het beheergebied van Waterschap Vallei en Veluwe, die maatregelen nemen om hun leefomgeving te vergroenen of (drink)water te besparen aanspraak maken op subsidie van het waterschap.
 

De tuincoach helpt u graag! 

Onze tuincoach (ook wel klimaatadaptatiecoach genoemd) geeft u graag gratis advies over hoe u uw tuin bestendig kan maken tegen hitte, droogte, hevige regenval en overstromingen. Zij kan u bijvoorbeeld helpen bij het afkoppelen van de regenpijp, de opvang van regenwater, van tegels naar groen, het bevorderen van de biodiversiteit of het aanleggen van een groen dak.  

Vraag een gratis gesprek aan 
 

Handige links