Als iemand in Nederland overlijdt, moet dat worden aangegeven bij de gemeente. Dit moet uiterlijk de zesde werkdag na het overlijden gebeuren in de gemeente waar de persoon is overleden. Meestal doet de begrafenisondernemer dit. Een familielid of kennis van de overledene kan dit ook doen in de gemeente waar de persoon is overleden. U doet de aangifte persoonlijk in het gemeentehuis.

Wat moet u meenemen?

  • Een geldig identiteitsbewijs;
  • Een doktersverklaring van het overlijden.

Begraafplaatsen

In de gemeente Bunschoten zijn er twee begraafplaatsen die allebei dagelijks zijn geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Dat zijn De Akker (De Akkerweg 3) en Memento Mori (Bikkersweg 3).

Soorten graven

Voor een begrafenis moeten er belangrijke keuzes worden gemaakt. Zo ook de keuze voor een algemeen graf of een particulier graf. Er zijn verschillende opties.

Algemeen graf

Een algemeen graf wordt beheerd door de gemeente en wordt uitgegeven in volgorde van ligging. De overledenen hebben meestal geen enkele band met elkaar. Een algemeen graf wordt voor een periode van 20 jaar uitgegeven en kan niet worden verlengd. 

Particulier graf

U kunt ook kiezen voor een particulier graf. Hierbij kunt u kiezen om het grafrecht te kopen voor een periode van 30 of 60 jaar. De rechthebbende bepaalt wie er in het graf wordt begraven. Dat kunnen twee tot drie personen zijn. Na afloop van de termijn van het grafrecht kan deze telkens worden verlengd met een periode van 10 of 20 jaar.

Onbepaalde tijd

Het is ook mogelijk om te begraven voor onbepaalde tijd. Hierbij wordt niet afgesproken wanneer het grafrecht eindigt. Het einde is dus onbepaald. In de regel komt het erop neer dat een graf voor onbepaalde tijd blijft bestaan zo lang de begraafplaats er is. Er kunnen zich later wel omstandigheden voordoen die bepalen dat het grafrecht eindigt.

Begraaffolder

Meer informatie vindt u in de begraaffolder en de bijbehorende tarievenlijst. Deze worden op dit moment geactualiseerd. Het gedeelte over begraven voor onbepaalde tijd mist hier namelijk nog in.

Heeft deze informatie u geholpen?