Rookmelders redden levens

Home > Inwoners > Nieuws > Rookmelders redden levens

Rookmelders redden levens

RSS

Weet u dat rook uw grootste bedreiging is bij een woningbrand? Door het inademen van rook krijgt uw lichaam geen zuurstof, met vaak ernstig of fataal letsel tot gevolg. Rookmelders redden levens, want zij waarschuwen u met een luid alarm als er rook is. Plaats rookmelders in de hal en op de overloop, maar ook in ruimten waar u slaapt en waar brand kan ontstaan. Zorg ervoor dat u de rookmelders goed kunt horen, ook als de deuren gesloten zijn.

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wilt u maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan. Wilt u meerdere melders in huis ophangen? Zorg er dan voor dat de melders aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dit kan tegenwoordig draadloos. Als een melder in huis afgaat door rook, dan gaat het signaal af bij alle melders die gekoppeld zijn.

Hulp nodig bij plaatsen?
De vrijwilligers van het Rookmelderteam van de Nederlandse Brandwonden Stichting kunnen u kosteloos helpen bij het plaatsen van rookmelders als u dit zelf niet kunt. Ook bespreken zij met u hoe u bij brand veilig kunt vluchten. Kijk voor meer informatie op www.brandwondenzorg.nl/rookmelderteam.

Meer informatie
Meer informatie over brandveiligheid vindt u op www.vrubrandweer.nl. Heeft u vragen? De brandveiligheidsexperts van Veiligheidsregio Utrecht zijn te bereiken via WhatsApp (06 - 12 95 85 99), telefoon (088 - 878 1000) of mail (voorlichting@vru.nl).

Tip: sluit ’s nachts uw binnendeuren! Gesloten deuren houden namelijk vuur en rook tegen, waardoor u extra tijd heeft om te vluchten bij brand.