Koolmonoxide: levensgevaarlijk!

Home > Inwoners > Nieuws > Koolmonoxide: levensgevaarlijk!

Koolmonoxide: levensgevaarlijk!

RSS

In de winter draaien we de kachel wat hoger, houden we ramen gesloten en sluiten we de ventilatieroosters. Lekker warm, maar ook een risico. De laatste tijd zijn er opvallend veel meldingen van (bijna-)ongevallen met koolmonoxidevergiftiging. Zo’n vergiftiging kan iedereen overkomen. Bijna de helft van de ongevallen vindt plaats met een moderne cv-installatie. Daarom: ventileer, controleer en alarmeer.

Blootstelling aan een te hoge concentratie koolmonoxide (CO) kan tot CO-vergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben.

Griep of gif?
Belangrijk is dat u de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging herkent. Symptomen zijn onder andere hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en een versnelde hartslag. Duidelijkheid of het griep of gif is, kan alleen een koolmonoxidemelder geven. Koolmonoxide kunt u zelf niet ruiken of zien. Een koolmonoxidemelder waarschuwt bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide. Naast het plaatsen van een melder is het verstandig om het verbrandingstoestel in huis jaarlijks te laten controleren door een erkend vakman en om uw huis continu goed te ventileren.

Herkennen
Het gas is lastig te herkennen. Als er teveel koolmonoxide in een ruimte is, is de vlam in een gastoestel oranje in plaats van blauw en hoger dan normaal. Daarnaast beslaan vaak de ramen in de ruimte waar het toestel hangt. Vermoedt u een te hoge concentratie aan koolmonoxide? Zet ramen en deuren wijd open en schakel het toestel uit. Waarschuw daarnaast uw huisgenoten en ga naar buiten. Frisse lucht is belangrijk. Bel vervolgens 112!

Meer informatie
Meer informatie over het juiste plaatsingsadvies, ervaringsverhalen en een online kennistest, waar u leert hoe u een koolmonoxidevergiftiging kunt herkennen, vindt u op www.brandweer.nl/koolmonoxide. Heeft u vragen? App uw vragen naar de brandveiligheidsexperts via 06 12 95 85 99 of neem contact op via 088 878 1000 of voorlichting@vru.nl.

Gemeente Bunschoten
Stadsspui 1
3752 CL  Bunschoten-Spakenburg

Postbus 200, 3750 GE
Telefoon: 033-299 14 11
 
CONTACTGEGEVENS


OPENINGSTIJDEN